Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
[...] aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do fermentacji wina, stąd wysoki poziom resweratrolu w winie. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Resweratrol należy do grupy suplementów roślinnych, które nazywane są adaptogenami. Jego [...]
Problemy wątrobowe stały się plagą naszych czasów. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj przypadłość nazywana niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, znana lepiej pod skróconą z języka angielskiego nazwą – NAFLD. Szacuje się, że problem ten dotyczy aktualnie 25% światowej populacji, a na rok 2030 prognozuje się, że może on dotknąć 50% [...]
[...] może wpłynąć na poczucie własnej wartości i samooceny, dlatego może być konieczne uzyskanie wsparcia psychologicznego. O czym należy pamiętać? Twój wzrost zależy przede wszystkim od genów. Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna sprzyjają prawidłowemu rozwojowi. Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D3, K2, wapnia i kwasów tłuszczowych omega 3.
[...] przede wszystkim osób starszych oraz tych, które mieszkają na szerokościach geograficznych, które nie są specjalnie nasłonecznione. U osób otyłych jednym z powodów niższego poziomu witaminy D jest gorsza wchłanialność w przewodzie pokarmowym, jak i mniejsza synteza tej witaminy w skórze. Widzę tutaj jeszcze jedną zależność, bardziej natury [...]
[...] intermittent fasting, zyskuje na popularności nie tylko ze względu na to, że skutecznie wspomaga walkę z tłuszczem. Dodatkowo znacznie poprawia parametry zdrowotne jak poziom lipidów i cukru we krwi. Jak się okazuje, tego typu strategia żywieniowa wspomaga również wydzielanie hormonu wzrostu. Ważne jest, aby post trwał od 10 do około 18 [...]
Odpowiedni dobór pory treningowej nie pozostaje bez znaczenia, jeżeli chodzi o możliwości wysiłkowe organizmu, jak i wykorzystanie środowiska hormonalnego naszego ciała. Zazwyczaj osoby trenujące chodzą na siłownie wcześnie rano lub w godzinach popołudniowych, po zakończonej pracy zawodowej. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na tego typu luksus [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
Jeżeli jest coś nad czym na pewno nie mamy kontroli, to upływ czasu, a co za tym idzie, wszystkie procesy z tego wynikające, w tym także starzenie się. Pojawia się pytanie, dlaczego się starzejemy i czy w ogóle istnieje jakiś sposób, żeby chociaż spowolnić ten proces? Jak dotąd nauka nie dostarcza nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]
Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
Uffff - koniec dramatu! Pod pojęciem dramat rozumiem tutaj dietę redukcyjną. Nie jest to przecież okres łatwy. Musimy uważnie monitorować, to, co zjadamy. Ale nie tylko… Przede wszystkim musimy zjadać mniej, niż nasz organizm od nas oczekuje… Czyli ile mam jeść, aby znów nie przytyć? Mówiąc prościej, zjadamy to samo, co do tej pory, ale w [...]
[...] posiada również duże ilości potasu, chromu, wapnia, manganu i żelaza. Magnez zawarty w surowym kakao jest bardzo ważnym składnikiem chroniącym serce, w dodatku obniża poziom kortyzolu i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Kolejnym składnikiem, który ma wpływ na nasze samopoczucie, jest anandamid, alkaloid, który ma działanie [...]
Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] apetytu, a także niewyjaśnioną utratę wagi. Inne objawy choroby Addisona to: zmęczenie mdłości niskie ciśnienie krwi zawroty głowy skurcze mięśni przebarwienia skóry niski poziom cukru i sodu we krwi wysoki poziom potasu we krwi niedokrwistość wysoka liczba białych krwinek Choroba zapalna jelit Choroba zapalna jelit (IBD) odnosi się do dwóch [...]
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]